
NFT Rehberi – 6 Soruda NFT
Son dönemde neredeyse tüm sektörlerin ilgilendiği ortak alan: NFT ve Metaverse. Hukukçular olarak bu alanlarda yaşanabilecek muhtemel hukuki sorunlar üzerine çeşitli fikirler üretmeye başladığımızı söyleyebiliriz. Bu yazımızda, uygulamaya rehber olması ve kolay…
Elektrikli Scooterda Tüm Sorumluluk Kullanıcıda Mı?
I. GİRİŞ Şehir hayatının yeni ve keyifli bir ulaşım aracı olan elektrikli scooterlar artık birçok noktada karşımıza çıkıyor. Her ne kadar, bu hizmeti veren şirketler ve kanun koyucu tarafından çeşitli sınırlamalar getirilse…
“Sosyal Medya Fenomenleri Dolandırıcılıktan Tutuklandı” Haberine Hukuki Bakış
Geçtiğimiz günlerde bazı sosyal medya fenomenlerinin dolandırıcılıktan tutuklandığı yönünde haberler yayınlandı. Bu haberlerde, sosyal medya fenomenlerinin “işbirliği” kapsamında ürettikleri içeriklerde hukuka aykırılık olduğu, kişilerin ödül adı altında yanıltıldığı ve kişilerden para alındığı…
Yazar Menajerliği veya Yazar Ajanlığı Sözleşmesi Nasıl Olmalı?
I. GİRİŞ Bir sözleşme tipini incelemeden önce, sözleşme sürecinin ve tarafların bu süreçten tam olarak ne beklediği hususlarının belirlenmesi gerekir. Aksi halde, tarafların ihtiyaçlarına cevap vermeyen ve olası bir uyuşmazlıkta sorunları çözüme…
Astrologların Burç Yorumları Eser Sayılabilir Mi?
I. GİRİŞ Astrolojinin, Yunanca yıldız anlamındaki “astro” ve bilgi anlamındaki “logos” kelimelerinin birleşiminden türetildiği kabul edilmektedir. Bu doğrultuda, astroloji eğitimini alan ve/veya astrolog unvanına sahip olanların, gökcisimlerinin hareketlerini ve bu hareketlerin insan…
Repost Yasal Mı?
I. GİRİŞ Sosyal medyada, oluşturulan hikaye (story), gönderi (post) vb. içeriklerde, içerikte yer alan mal veya hizmetin markasının etiketlenmesi oldukça sık başvurulan bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle e-ticaret alanında faaliyet gösteren…
Influencerların Her Paylaşımı Reklam Mıdır? – #işbirliği etiketi bilmecesi
I. GİRİŞ Geçen hafta yayınladığımız Sosyal Medya Reklam Yasağı Influencerları Etkiliyor Mu? yazımıza gelen yorumlar çerçevesinde, son dönemde soru işaretlerine neden olan bir diğer hususa, yani influencerlar yapılan her belli bir mal veya…
Trendyol Satıcı Sözleşmesi Hukuki İncelemesi
I. GİRİŞ E-ticaret, pandemiyle birlikte kullanım alanı ve sıklığını en çok arttıran alanlar arasında olup buna bağlı olarak tüketiciler olarak birçok online pazaryerlerinin reklamlarıyla karşılaşmaktayız. Gelişmekte olan e-ticaret alanında, online pazaryerlerinde tüketiciler…
Sosyal Medya Reklam Yasağı Influencerları Etkiliyor Mu?
I. GİRİŞ Son dönemde, sosyal medya alanına ilişkin yeni yasal düzenlemeler getirilmiş olup sosyal medyanın hayatımızda kapladığı büyük alan nedeniyle hukukçu olan ve olmayan birçok kişinin bu konuya ilişkin yorum getirdiği görülmektedir.…
Fake Hesap Açmak Suç Mu?
I. GİRİŞ Sosyal medya, hayatımızın artık ayrılmaz bir parçası haline gelirken, bu alanda günlük eylemlerimizin yanı sıra sosyal medyanın anonimlik özelliğinden de sıkça yararlanıldığı görülmektedir. Bu sayede, kişiler, gerçek hayatta yüz yüze…
Reklam Davaları: Sloganlar
Küçük ya da büyük farketmeksizin tüm ticari işletmelerin kendilerini veya ürünlerini / hizmetlerini tüketiciye sunma aşamasında güçlü ve etkin sloganlardan yararlanıyor. Güçlü bir slogan, tüketiciye ulaştırmada en etkili yollardan biri olabileceği gibi…
Küçük – Orta Ölçekli İşletmeler İçin Reklam Rehberi
I. GİRİŞ Küçük işletmeler toplaşın, dijital dünyada hukuka uygun reklam nasıl yapılmalı, sorusuna yanıt arayacağız. Malum pandemi sürecinde, büyük – küçük birçok firma, satıştan reklama kadar çoğu faaliyetini dijital – çevrimiçi ortama…
Instagram Butikleri Dolandırıcılığı
I. GİRİŞ Önceki yazımızda (linki aşağıda bulabilirsiniz) , Instragram butikleri ile ilgili yeni bir yazı geleceğinin haberini duyurmuştuk. Bu yazımızda, işin cezai boyutuna değinecek ve “ürün sipariş ettim, ancak gelmedi, ne yapmalıyım”…
Instagram Butikleri Şikayet – Cayma Hakkı
I. GİRİŞ Sosyal medya, günlük yaşamımızın neredeyse her anına nüfuz ederken, alışveriş alışkanlıklarımızı da değiştirmekte gecikmedi. Artık çoğumuz, uygun fiyatlı olması ve tek tek mağaza dolaşma derdinden kurtarması nedeniyle online alışverişi tercih…
Yeni Nesil Yazarlık: Gölge Yazarlık
I. GİRİŞ Yurt dışında oldukça yaygın olan ve son dönemde ülkemizde de yaygınlaşan yeni bir trend yükselişte. Söz konusu trendin adı ise, gölge yazarlık veya hayalet yazarlık. Win – win (kazan…
Web Sitesi Kopyalamak Suç Mu ? / Web Tasarımcıları Ne Yapabilir ?
I. GİRİŞ Bu yazımızda son dönemde sıkça karşılaştığımız web sitesi kopyalama konusuna değineceğiz. Her durumda olduğu gibi burada da söz konusu eylemi, hem siteyi / içeriği / tasarımı kopyalayan ile hem de…
3D Secure Dolandırıcılığı
I. GİRİŞ Artık çoğu işimizi internet üzerinden online olarak gerçekleştiriyoruz. Bir ürün alırken önce o ürünün satıldığı web sitelerini geziyor, alternatifleri değerlendiriyor ve neticede kart bilgilerimizi girerek alışverişimizi sonlandırıyoruz. Çevrimiçi alışverişi (online…
Telif Hakkı Tescil Belgesi Nasıl Alınır ?
I. GİRİŞ Önceki yazılarımızda bulabileceğiniz üzere, mevzuatımız kapsamında bir eser ortaya koyabilen kişiler herhangi bir başvuru veya tescil işlemi yapmaksızın eser sahipliğinden doğan hakları kullanabilmektedir. Her ne kadar, eser sahipliği ve bu…
QR Kod ile Para Çekme Dolandırıcılığı
I. GİRİŞ Buradaki yazılarımızda uzmanlık alanlarımızdaki birçok konuya değinmekle birlikte temelde gerçek hayatta sıradan tüketicilerin en sık karşılaştığı hukuki sorunlara yer vermeye çalışıyoruz. Bu yazımızda da son zamanlarda çeşitli reklam çalışmaları…
Dava İncelemesi : FC Barselona vs. Barca Tekstil
I. GİRİŞ Geçtiğimiz haftalarda, “FC Barcelona’dan bir Türk şirketine dava” başlığı ile medyaya yansıyan haberde; İspanyol futbol kulübünün ile ticari unvanı Barca Tekstil Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. olan ve Şişli/İstanbul’da…
Estetik Ameliyat Sonucundan Memnun Kalmayan Kişiler Ne Yapabilir ?
I. GİRİŞ Ülkemizde ve hatta dünyada pek çok insanın karşılatığı bir soruna değineceğiz: estetik mağduriyeti. Okumakta olduğunuz yazımızda; estetik mağduriyeti nedir, kişiler yapılan tıbbi işlemden memnun kalmazlar ise başvurabilecekleri yasal yollar…
Bir Müvekkil Klişesi : Ses Kaydı Almak Suç Mu ?
I. GİRİŞ Bilindiği üzere, hukuk alanında bir kimseye herhangi bir isnatta bulunurken söz konusu isnadı ispat edebilmek büyük önem taşımaktadır. Zira ispat olunamayan iddialar, yargı makamı nezdinde sanık lehine şüphe oluşmasına neden…
Sosyal Medya Üzerinden Taciz
I. GİRİŞ Günümüzde elverişli olduğu sürece pek çok suç bilişim sistemleri aracılığı ile işleniyor. Durumun bu noktaya gelmesinde, teknolojinin kişilere sağladığı kolaylığın da etkisi elbette ki büyük. Örneğin bir kişiye ulaşmak, onunla…
Ticari Uyuşmazlıklarda Zorunlu Arabuluculuk
I. GİRİŞ Yeni bir yıla geçiş yapmadan önce kanun koyucu 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe girmek üzere yeni yasal düzenlemeleri hayata geçirmektedir. Söz konusu gelişmelerden biri de 19.12.2018 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Abonelik Sözleşmelerinden…
Dansınızı Çaldılar, Peki Şimdi Ne Olacak ?
I. GİRİŞ Geçtiğimiz günlerde bir Epic Games tarafından geliştirilen ve içindeki dans figürleriyle adeta yeni bir akım ortaya çıkaran Fortnite adlı oyuna ünlü rapçi 2 Milly tarafından “daha önce kendi klibinde sergilediği…
Bir Marka Türü : Pozisyon Markaları
I. GİRİŞ Ticari hayatta küçük işletmelerden büyük sermaye şirketlerine kadar çoğu teşebbüs, rakiplerinden ayırt edilmek ve bir adım öne çıkabilmek adına çeşitli hamleler yapmaktadır. Bu doğrultuda, yapılan hamlelerden biri de markalaşma yoluna…
İnternet Gazeteciliği ve Gazetecilerin Hakları
I. GİRİŞ Son yıllardaki dijitalleşme furyası nedeniyle gazeteler ve gazetecilik mesleği de internet ortamına taşınmış oldu. Bu doğrultuda, halihazırda ulusal ve yerel basılı yayın yapan gazeteler, kendi web siteleri ve mobil uygulamalarında…
Yemekteyiz vs. Zuhal Topal’la Sofrada – Somut Olay İncelemesi
I. GİRİŞ Gündemde Acun Ilıcalı’nın özel hayatı konuşulurken, biz bu yazımızda Acun Ilıcalı’nın açıklamaları doğrultusunda; TV8 Kanalında yayınlanmakta olan Yemekteyiz programı ile Fox TV ekranlarında yayınlanan Zuhal Topal’la Sofrada isimli program arasındaki…
Fırat Tanış “Gelin Tanış Olalım” Karar İncelemesi
I. GİRİŞ 19.11.2018 Tarihinde birkaç gazetede “Mahkemeden Fırat Tanış’a İyi Haber” başlıklı haberler yayımlandı. Haberin içeriğinde “belgesel ve arşiv çalışmaları yürüten Ayşe Acar Çapoğlu’nun son belgesel projesi ‘Gelin Tanış Olalım’ adını 2014’te…
Reklam Verenlerden Influencerlara Yapılan Reklamdan Doğan Hukuki Sorumluluk
I. GİRİŞ Bildiğiniz üzere, dün “ünlüler zehir pazarlıyormuş” başlığı altında birçok haber çıktı. Bunun nedeni, bazı ünlü kişiler tarafından reklamı yapılan bitkisel içerikli olduğu iddia edilen bir çayın içeriğinde insan sağlığına uzun…
Sosyal Medyadaki Kullanıcı Adları Marka Olabilir Mi ?
I. GİRİŞ Gün içinde en çok vaktimizi alan etkinliklerden biri de sosyal medya. Her geçen gün yapılan güncellemeler ve etkisi altına aldığı kişi sayısı artan sosyal medya, son birkaç senedir markalara ticari…
İşyerinde Kamera Uygulaması Hukuka Uygun Mu ?
Bazı iş yerlerinde, çalışanların sürekli olarak kayıt altına alınmasına olanak sağlayan kamera uygulaması bulunmaktadır. Ne var ki, gün içinde belki de en çok zaman geçirdiğimiz mekan olan iş yerlerindeki bu uygulamanın hukuka…
Karşılaştırmalı Reklam Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar
Karşılaştırmalı reklam, markaların reklam araçlarında sıklıkla başvurduğu bir yol olup gerek reklam verenlerin gerek ise reklam ajanlarının ve hatta reklamın yayınlanacağı mecraların söz konusu reklamın içerik üretimi aşamasından yayımına kadarki süreçte dikkat…
11.11. Singles Day İndirimi Aldatmacası ve Ticari Reklam Düzenlemesi
Bildiğiniz üzere, geçtiğimiz gün yani 11.11.2018 tarihinde “Yılın İndirim Günü” adı altında birçok marka çeşitli oranlarda indirim kampanyaları düzenledi. Söz konusu indirim, e-ticaret dünyasında büyük yankı uyandırmış olup markaların 11.11 indirimleriyle ciddi…
YouTube Oyun Kanalları Tehlikede Mi ?
Son zamanlarda özellikle çocuklar ve gençler arasında YouTube veya Twitch üzerinden çevirmiçi oyunların oynandığı videolar yaygın hale gelmiş durumda. Söz konusu popülerliğe bağlı olarak bu alanda yayın yapan kanalların da sayısı her…
İnternet Ortamındaki İçeriklere Erişimin Engellenmesi – 2
Özel hayatın gizliliği hakkı, mevzuatımızda anayasal düzlemden başlayan bir korumaya sahip olup bu hakkın ihlali halinde ceza yargılamasına konu olabilen bir hak olarak görülmektedir. Dolayısıyla her ne kadar kişilik hakkı ile bağlantılı…
İnternet Ortamındaki İçeriklere Erişimin Engellenmesi – 1
Son güncellemelerle birlikte, birçok sosyal medya platformu üzerinden “canlı yayın” yapabilmek mümkün hale geldi. Üstelik “canlı yayın” yapabilmek için herhangi bir yan ekipmana ihtiyaç duyulmaksızın hesabınızın “canlı yayın” özelliğini kullanmanız yeterli oluyor.…
Endüstriyel Tasarım ve Hukuk
Ticaret hayatında, yenilikçi, fark yaratan ve gelişime açık firmaların ticari faaliyetlerinde rakiplerinden bir adım önde olduğu bir gerçek. Peki, ticari faaliyetiniz kapsamında ürettiğiniz ürünü ve bu ürünün benzerlerinden ayırt edilmesi için yapmış…
Sosyal Medya Paylaşımları Nedeniyle Hakkınızda Suç Duyurusu Var ise, Ne Yapılmalı ?
Bilindiği üzere, sosyal medyanın küçük büyük fark etmeksizin her türlü topluluk üzerinde yoğun bir etkisi bulunuyor. Bu etkinin kitleleri yönlendirici niteliği ve ciddi bir hızla yayılması nedeniyle, söz konusu sosyal medya platformlarında…
Instagram Hesabım Çalındı – Savcılık Şikayet Dilekçesi
Instagram Hesabım Çalındı, Ne Yapabilirim ? Kimi zaman kötü niyetli kişiler tarafından başkalarına ait olan Instagram, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya hesapları ele geçirilmekte ve asıl hesap sahiplerine ait hesap bilgileri…
Herkese Açık (Public) Paylaşımlarda Telif Hakkı
Bilindiği üzere, sosyal medya platformlarında, herkese açık veya gizli seçenekleriyle paylaşım yapabilmek mevcut. Peki, hesap sahibinin ürettiği fikir ve sanat ürünleri yine kendi rızası ile herkese açık seçeneği ile paylaşılsa, söz konusu…
Sponsorlu İçerik Sorunsalı
Son yıllarda “sosyal medyada şeffaflık akımı” iyice yerleşmiş durumda, ancak hala bazı sosyal medya aktörleri tarafından bu akıma aykırı davranışlar gösteren paylaşımlar yapılmaya devam ediliyor. Ne var ki, bu aykırı davranış değindiğimiz…
Türk Hukukunda Adil Kullanım (Fair Use)
Bilindiği üzere, mevzuatımızda yer alan Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu eserin tanımı ile başlayan ve sonrasında eser çeşitleri, eser sahibi ve hakları konularıyla devam eden bir içeriğe sahiptir. Kanun koyucunun genel olarak…
Influencer Marketing ve Hukuk
Son dönemlerde sosyal medyanın hayatımızın olmazsa olmaz bir parçası haline gelmesiyle birlikte, “fenomen” adı verdiğimiz sosyal medya aktörlerinin sayısında ciddi bir artış gözlemlenmeye başladı. Söz konusu kişilerin sosyal medya platformlarında nicelik olarak…
Drop Shipping Sözleşmeleri
Drop Shipping ya da Stoksuz Satış adına ne denilirse denilsin, günümüzde e-ticarette oldukça yaygın olarak kullanılan bir ticari faaliyet türü olarak kendini göstermekte. Peki, nedir bu drop shipping ve olası bir drop…