QR Kod ile Para Çekme Dolandırıcılığı

 

I. GİRİŞ

Buradaki yazılarımızda uzmanlık alanlarımızdaki birçok konuya değinmekle birlikte temelde gerçek hayatta sıradan tüketicilerin en sık karşılaştığı hukuki sorunlara yer vermeye çalışıyoruz. Bu yazımızda  da son zamanlarda çeşitli reklam çalışmaları ile önümüze bir nimetmiş gibi sunulan “QR kod ile para çekilmesi” hususunu ve bu yöntemle yapılan hukuka aykırılıkları inceleyeceğiz.

II. QR KOD İLE PARA ÇEKİLMESİ SİSTEMİ NEDİR, NASIL ÇALIŞIR ?

QR kod; tüketicilere / kart sahiplerine kartlarını fiziken kullanmalarına ve ATM’deki ekrana şifre girilmesine gerek kalmaksızın hesaptan para çekme ve/veya yatırma işlemlerini yapmaya olanak sağlayan bir araçtır.

Burada kart sahibi, ATM ekranında çıkan QR kodu kendi telefonundan (banka sisteminde kayıt olan telefon numarasından) girdiği mobil şubedeki sisteme okutmakta ve kart sahibi olduğunu banka sistemine bu yöntem ile kanıtlamaktadır.

Aslında söz konusu bankacılık işleminin, ATM üzerinden kart ve şifre girme yönteminden daha güvenli olduğu düşünülebilirse de uygulamada ne yazık ki kötü niyetli kişiler tarafından bu yöntemin de suç konusu fiillere aracı olarak kullanıldığı ve bu şekilde kişilerin maddi zarara uğradığı görülmektedir.

Peki, bilginiz dışında hesabınızdan QR kod sistemi ile para çekilmiş ise, ne yapabilirsiniz ?

III. QR KOD DOLANDIRICILIĞI İÇİN YAPILABİLECEKLER ?

Böyle bir durum ile karşılaşmanız halinde, somut olayın hem hukuki hem de cezai boyutunu birlikte değerlendirmek gerekecektir. Söz konusu değerlendirmede, bilginiz dışında hesabınızdan çekilen para miktarını göz önüne almanız gerekmektedir.

Ancak dava / suç duyurusu yoluna başvurmadan önce, bankanın müşteri hizmetleri ile veya doğrudan hesabınızın bağlı bulunduğu şube ile görüşmeniz faydalı olacaktır. Zira yazılacak dilekçede, yer alması gereken ve olay silsilesinin ayrıntılı bilgisini bankadan temin  edebilmeniz mümkündür.

Banka ile yapacağınız görüşmenin olumsuz olması halinde, hesabınızdan para çeken kişinin kimliğini bilmediğiniz ve qr kod sistemi ile yetkili olan kurumun banka olması nedeniyle doğrudan “banka” ya yönelteceğiniz dava yolu açılabilecektir. Belirtmek isteriz ki, dava yolunda görevli mahkemeyi belirlemek için söz konusu para miktarına dikkat edilmesi gerekir. Aksi halde, davanız daha başında usulden reddedilebilir.

Bu doğrultuda, her dosyada olduğu gibi başvurduğunuz dava yolunda bankaya karşı mahkemede / tüketici hakem heyetlerinde sunacağınız deliller önem taşımakta olup bu delillere; hesap hareketleri, HTS kayıtları vs. örnekler vermek mümkündür.

IV. SONUÇ

Teknoloji her geçen gün gelişmeye ve ne yazık ki kötü niyetli kişiler de bu teknoloji nimetlerinden yararlanmaya devam ediyor. Son zamanlarda, dolandırıcılık – hırsızlık amaçlı kullanılan bir diğer teknolojik ürün ise QR kod !

Yukarıda en anlaşılabilir olacağını düşündüğümüz haliyle, QR kod sistemi kullanılarak bilginiz dışında hesabınızdan para çekilmesi durumunda başvurabileceğiniz kanalları ve yargı yollarını anlatmaya çalıştık.

Bahse konu fiilleri gerçekleştiren kötü niyetli kişilere karşı “suça konu miktarın az olması” nedeniyle herhangi bir işlem yapmamak, bu kişilerin daha da cesaretli hareket etmesine yol açacaktır. Bu nedenle, hukuki destek alarak vakit kaybetmeden hukuki işlemleri başlatmanız lehinize olacağı kanaatini taşımaktayız.

Daha fazla bilgi ve danışmanlık için İletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.