I. GİRİŞ
Sosyal medya, hayatımızın artık ayrılmaz bir parçası haline gelirken, bu alanda günlük eylemlerimizin yanı sıra sosyal medyanın anonimlik özelliğinden de sıkça yararlanıldığı görülmektedir.
Bu sayede, kişiler, gerçek hayatta yüz yüze ifade edemedikleri ya da çekindikleri söylemler için, sahte sosyal medya hesabı açmakta ve açılan hesaplarla gerçek kişilerle iletişime geçmektedir.
Ne var ki, hukuk dünyası, sahte (fake) hesap açılması ve bu hesap üzerinden gerçek kişilerle kurulan iletişimin niteliğine ayrı ayrı hukuki sonuçlar bağlamış olup yazımızda “fake hesap açmak suç mu” sorusunun cevabını ararken “fake hesapları mahkemeye verme” konusuna da değinerek somut fiili çift taraflı değerlendirmeye çalışacağız.
II. FAKE HESAP AÇMAK SUÇ MU ?
Sosyal medya platformları, hesabı açarken anonimliği sağlamak adına kendi ad soyadınızı yazmanızı zorunlu tutmamakta ve “nickname” olarak adlandırılan ve gerçek hayatta olmayan kullanıcı isimleri ile sosyal medya hesapları oluşturulabilmektedir.
Ancak fake hesap açarken, hesabın sahteliğinin anlaşılmaması adına, gerçek kişilere ait ad soyad bilgileri ile kimi zaman da yine gerçek kişilere ait fotoğrafların kullanıldığı görülmektedir.
Bu noktada belirtmek gerekir ki, gerçek kişilere ait, ad soyad, fotoğraf gibi veriler kişisel veriler olup bu verilerin ilgili kişinin rızası ve bilgisi olmaksızın işlenmesi hukuka aykırıdır ve suç teşkil etmektedir.
Dolayısıyla, fake hesap oluşturmak suç olmasa da fake hesap oluşturulması sırasında, başka bir gerçek kişiye ait ad soyad ve fotoğraf gibi verilerin kullanılması suç teşkil edecek ve fake hesabı oluşturan kişi hakkında savcılık şikayeti yapılabilmesi yolunu açabilecektir.
III. FAKE HESAPLARI MAHKEMEYE VERME (FAKE HESAP SAVCILIK SÜRECİ)
Önceki başlığımızda, fake hesap açılması sırasında kullanılan verilerin elde edilmesi ve kullanılmasının hukuka aykırı olduğu kısmına değinmiştik. Şimdiki başlığımızda ise, böyle bir durumla karşılaşan kişilerin başvurabileceği hukuki yol hakkında kısa bir bilgilendirme yapmak isteriz.
Öncelikle hesap fake olduğu için, kişinin gerçek kimliğini tespit etmenin zor olduğunu söylemek gerekir, ancak burada “sosyal mühendislik” aracılığıyla kişiyle iletişime geçerek ya da fake hesap oluşturabileceğini düşündüğünüz kişileri tespit ederek başlamanın daha isabetli olacağı öngörülmektedir.
İşin teknik boyutunda ise, savcılık soruşturmasında, IP tespiti için dosyanızın, emniyetin siber suçlar birimine gönderilerek burada teknik araştırma yapılabilmesi mümkün ise de savcılık nezdinde bu tipte oldukça fazla sayıda dosya olması sebebiyle bu teknik inceleme mekanizmasının genellikle ciddi suçlarda işletildiği anlaşılmaktadır.
Bu nedenle, savcılık sürecini kişilerin tespiti ve cezalandırılması amacıyla yürütmek isterseniz “sosyal mühendislik” yöntemi ile savcılığa olası şüphelileri sunmak soruşturmanın akıbeti için önemlidir.
Ancak fake hesap dosyalarında, size karşı bir savcılık şikayetinde asıl mağdurun siz olduğunu ileri sürmeniz ve kendinizi koruma altına almak için tedbiren savcılık şikayetinde bulunmanız da mümkündür.
Zira adınıza açılan fake hesap aracılığıyla başka bir kişiye karşı suç teşkil eden bir eylemde bulunulduğunda, fake hesapta sizin bilgileriniz olduğu için size ulaşmaları ve hakkınızda savcılık şikayetinde bulunmaları çok daha rahat ilerleyecek bir süreç olup hesabın fake olduğunu ve bu sebeple savcılığa başvurduğunuzu bildirdiğinizde, size karşı ileri sürülebilecek olası bir hukuki iddiada, kendinizi koruma altına bilirsiniz.
IV. SONUÇ
Fake hesaplarda, hesabı oluşturan ve hesabın oluşturulması sırasında ad – soyad, fotoğraf, e-mail adresi vb. verileri kullanılan kişi açısından, ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekilen süreçler mevcuttur.
Söz konusu süreçler hakkında, yazımızın iki başlığı altında kısaca bilgi verilmekte olup bu süreçlerin hukuki bilginin yanı sıra teknik bilgi de gerektiren buna bağlı olarak uzmanlık isteyen alanlar olması sebebiyle, bir avukat aracılığıyla yürütülmesini tavsiye etmekteyiz.
Zira uygulamada, bu konu hakkında, uzman olmayan kişilerce yanıltıcı bilgiler verildiği görülmekte olup özellikle hukuki süreçlerde herhangi bir hak kaybı yaşanmaması adına bir vekil aracılığıyla süreçleri yürütmek daha isabetli olacaktır.
Konuyla ilgili bizimle iletişime geçmek isterseniz, iletişim sekmesini kullanabilirsiniz.