Küçük – Orta Ölçekli İşletmeler İçin Reklam Rehberi

I. GİRİŞ

Küçük işletmeler toplaşın, dijital dünyada hukuka uygun reklam nasıl yapılmalı, sorusuna yanıt arayacağız.

Malum pandemi sürecinde, büyük – küçük birçok firma, satıştan reklama kadar çoğu faaliyetini dijital – çevrimiçi ortama taşımak durumunda kaldı. Bu noktada, büyük ölçekli firmaların, hukuka uygun reklam çıkılması için, hukuki danışmanlık alma imkanı varken, küçük ve orta ölçekli işletmelerin çoğunlukla bu imkanı bulunmuyor veya tercih edilmiyor.

Ancak söz konusu hukuk olduğunda, firmanın büyük ya da küçük olması fark etmeden, aynı hukuk kurallarına uymak zorunda olduğu aşikar. Öyleyse, nasıl bir reklam yaparsanız başınız ağrımaz, bir uyuşmazlık olsa dahi işin içinden nasıl çıkarsınız? İşte size yardımcı olmak için buradayım.

Tabii, burada anlatılacaklar, en genel bilgiler, zira reklam dünyası, hukuki açıdan başlı başına ayrı bir hukuk dalı olup somut olay bazında incelenmesi gerektiği hatırlatmak isterim. (Bunun için her zaman iletişime geçebilirsiniz.)

II. REKLAMDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKİLEN HUSUSLAR

  1. Reklamın reklam olduğu belli olmalı: Kulağa karışık bir ifade gibi gelse de, mevzuatımıza göre örtülü reklam yani reklam adı verilmeyen ve reklam olduğu ortalama tüketici tarafından anlaşılamayan türde, reklam yapmak yasak. O nedenle, çıkılan reklamda, kurgunuzun, bunun bir reklam olduğunu anlaşılabilir olduğuna dikkat etmelisiniz.
  2. Haksız rekabete yol açacak içerikler üretmeyin: Rekabet ticari hayatın olmazsa olmazı ama “başarıya giden her yol mübahtır” mantığı ile ilerlemeyin, zira özellikle büyük firmalar, sizin çapınıza bakmaz ve mahkemede soluğu alabilirler. O yüzden, başka kişilerin adı, logosu, ticari unvanı, markası, tasarımı vb. nitelikteki unsurlara reklamlarınızda yer vermemeye çalışın veya illa yer verecekseniz de ilgili kişi ve kurumdan izin almayı unutmayın.
  3. Çekiliş, kampanya, promosyon koşullarını açıkça belirtin: Özellikle sosyal medya üzerinden beğeni ve yorum karşılığında çekilişlerin düzenlendiği bir dönemi yaşıyoruz. Bu tür reklamların da, işletmenizin / sayfanızın daha fazla kişiye ulaşması için kullanıldığı bir gerçek. Siz de böyle bir işe girişme niyetinde iseniz, katılım koşullarını şüpheye yer bırakmayacak ve her kesimden kişinin anlayabileceği netlikte açıklayın. Sonrasında da yine, sonuçların açıklanmasında şeffaf olun.
  4. Aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen ürünlerin reklamında tek cümleyle dahi olsa dengeli beslenmeye atıfta bulunun: Mevzuattaki bu bölüm, esasında çocuklara yönelik reklamlar hakkında, ancak özellikle sosyal medyada çocukların da (18 yaşın altındaki her bireyin çocuk olduğunu gözetirseniz) yoğun bir kullanımı mevcut olduğundan tüm reklamlara uygulanması gerektiği kanaatindeyim. Örneğin çikolata üzerine ürünlerin (paket çikolatalar ile el yapımı çikolatalar ve hepinmizin bildiği çikolata yoğunluklu pastane ürünlerinin yapıldığı dükkanlar) reklamlarında, o akışkan çikolata ile tüketiciyi hipnotize ederken reklamın bir köşesinde, altyazı olarak dengeli ve düzenli beslenmeye ilişkin bir cümle geçirmeyi ihmal etmeyin. Sonra çocuklar olumsuz etkileniyor (çocuk ruhlu olanlar da dahil:)

III. SONUÇ

Bu yazımda kısaca, hukuka uygun reklam nasıl olur sorusuna kısa kısa hap bilgiler ya da taktikler vermeye çalıştım. Başında da belirttiğim gibi reklam konusu gerek mevzuat gerek uygulama açısından derya deniz bir alan. Ama ticari hayatın da olmazsa olmazı. O nedenle, siz siz olun, reklam çıkacaksanız, yazıda belirttiğim 4 başlığa muhakkak dikkat edin ve kalanları için de reklam yayına girmeden önce mutlaka hukuki yönden değerlendirmesini alın.

Her zaman diyoruz, önleyici avukatlık candır ama işiniz düştüğünde gelirseniz de yine bekleriz ! (İletişim sekmesi, fazla uzaklaşmış olamaz:)